top of page
  • Foto van schrijverEsther Koning

Energiemanagement


Je wilt lekker in je vel zitten, de hele dag. Niet alleen goed presteren op je werk, maar ook in alle andere rollen die je hebt– als ouder, partner, sportmaatje, vriend(in), vrijwilliger, etc. Energiemanagement is het sleutelwoord. Met een goede dagindeling kun je hier voor zorgen. Als we kijken naar ‘your perfect 24 hours’ dan zou je rekening moeten houden met je fysiologie.


Hieronder 5 tips die je kunnen helpen bij een ideale dagindeling:


1) Een goed begin is het halve werk

Start de dag goed. Dat wil zeggen: snooze niet te lang en neem een eiwitrijk ontbijt. Neem je tijd ervoor. Liever een kwartier eerder op dan gehaast de deur uit. Deze gejaagdheid neem je namelijk mee je werkdag in. En als je doucht probeer dan eens koud af te douchen. Koud afdouchen geeft een energieboost, maar is vooral voor ons fysiek erg gezond. Het vaatstelsel wordt getraind (door inkrimpen en uitzetten), de vetverbranding verbetert (je krijgt als je het een tijd lang doet meer van het goede ‘bruine’ lichaamsvet) en het immuunsysteem verbetert.


2) Zorg voor voldoende daglicht

Zorg dat je tijdens je werkdag wat frisse lucht pakt. Het heeft meerdere voordelen. Ten eerste kun je je brein spreekwoordelijk weer opladen door even de werkplek te verlaten. Ten tweede zorgt het voor het synchroniseren van onze biologische klok. Deze heeft een omlooptijd van net iets meer dan 24 uur waardoor deze continu moet worden bijgesteld. Voldoende daglicht overdag (en dat is niet achter het raam, want dat heeft veel minder impact) en de juiste gematigde lichtblootstelling ’s avonds zorgen voor een goed ritme.3) Werk in blokken

Fysiek gezien snappen we dat we niet 24/7 in de squathouding kunnen zitten. Onze spieren zullen het na verloop van tijd opgeven. Zo zit het ook met ons brein, alleen handelen we daar soms onvoldoende naar. Door in blokken van maximaal 90 minuten te werken en vervolgens een oplaadmoment te creëren in de vorm van wat wandelen, drinken of eten of een ademhalingsoefening, zorg je dat je je brein niet overbelast.


4) Pak je beweging en vermijd lang zitten

Bewegen is een must, maar denk niet dat je direct gezond bezig bent als je elke dag een uur in de sportschool doorbrengt. Als je te lang achter elkaar zit, vormt dit een gezondheidsrisico. Probeer als je zittend werk hebt zoveel mogelijk afwisseling te creëren gedurende de dag. Denk aan een sta-zit tafel, 1 op 1 gesprekken wandelend uitvoeren, de trap nemen en staand telefoneren. Oh en als je je collega’s lief hebt…laat ze dan zelf koffie of thee halen!


5) Slapen begint niet wanneer je hoofd het kussen raakt

Bij ‘your perfect 24 hours’ kan een goede kwaliteit van slaap natuurlijk niet ontbreken. Slapen begint niet wanneer je hoofd het kussen raakt. Om een goede kwaliteit van slaap te pakken en weer uitgerust wakker te worden zijn de activiteiten die je overdag doet juist belangrijk . Neem deze eens onder de loep. Neem je genoeg pauzes? Zorg je voor voldoende beweging en buitenlucht? Eet je niet te laat op de avond? En bouw je activiteiten ’s avonds af; blijf niet tot ’s avonds laat nog bezig met laptop, smartphone of Ipad, maar schakel tijdig af door bijvoorbeeld even iets ontspannends te lezen of een korte wandeling te maken.


19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page