top of page
Foto van schrijverEsther Koning

Onderzoek: alle feiten op een rij...

Bijgewerkt op: 26 okt. 2018

Afgelopen decennia hebben vele onderzoeken aangetoond dat lichamelijke activiteit een gunstige invloed heeft op psychische klachten. Hardlopen is een vorm van bewegen die naast vele psychische voordelen, ook een enorme verbetering van lichamelijk fitheid oplevert. Het uithoudingsvermogen verbetert aanzienlijk. Hierdoor word je minder snel moe en krijg je het gevoel meer aan te kunnen. En dat zorgt weer voor een verbetering van het zelfbeeld. De totale belastbaarheid neemt toe.

Of een verbeterd zelfbeeld nu het gevolg is van een toegenomen lichamelijk fitheid is niet aangetoond. Duidelijk is wel dat door de verbeterde lichamelijke fitheid iets verandert in zowel de manier van denken als het gedrag. Door deelname aan de activiteit en de verbeterde lichamelijke fitheid, verhoog je het vermogen en de overtuiging om adequaat en efficiënt te handelen in een gegeven situatie en daarmee verbetert je zelfbeeld.


Mensen die sporten hebben vijftig procent minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die niet sporten. Zij hebben minder vaak psychische stoornissen, zoals depressies, fobieën, andere angststoornissen en alcoholverslaving, dan mensen die niet sporten.

Dit blijkt uit gegevens van de Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study (NEMESIS) – een representatief onderzoek bij volwassenen van 18 tot 64 jaar. De studie is uitgevoerd door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.


Beweging en je hormoonhuishouding Beweging stimuleert de aanmaak van stoffen, hormonen, die je geestelijk en lichamelijk fit houden zoals dopamine, endorfine en serotonine. Bovendien zorgt het voor een afname in je bloed van je stresshormoon: cortisol.


Beweging voorkomt ellende  Ook ontwikkelen mensen die sporten minder vaak voor het eerst in hun leven een depressie, fobie, andere angststoornis of drugsverslaving. Zo hebben mensen die bijvoorbeeld één tot drie uur per week sporten, vijftig procent minder kans om over een periode van drie jaar een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die geen actieve sport beoefenen.


Ook sneller herstel  Naast een kleinere kans op het ontwikkelen van een psychische stoornis, draagt sporten ook bij aan een sneller herstel. Mensen met een recente psychische stoornis zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan mensen met een psychische stoornis die niet sporten.


Geef energie aan je lichaam: wil je meer (levens)energie? Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Dankzij een ingewikkeld samenspel van botten spieren zijn wij meesters op het gebeid van coördinatie en balans. Regelmatig bewegen heeft vele voordelen. Door te bewegen maken we onze spieren en botten sterker, houden we onze gewrichten soepel, stapelen we minder vet op, stimuleren we onze hersenen, en versterken we ons immuunsysteem. Daarmee beschermen we ons lichaam tegen ziekten en, op lange termijn, tegen de effecten van veroudering. Lichaamsbeweging stimuleer ook de afgifte van endorfines. Dat zijn hormonen die in de hersenen worden uitgescheiden. Ze zorgen voor minder pijn en een groter geluksgevoel. Mensen die lichamelijk actief zijn, ervaren meer opwinding en zijn enthousiaster. Dankzij al deze gunstige effecten, is regelmatig bewegen een bron van jeugdigheid en een wondermiddel voor geluk. Behandel je lichaam alsof het een kostbaar instrument is en ontdek wat het voor je kan betekenen.



21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page